Yurt Dışında Doktora: Rockefeller Üniversitesi

“Yurt dışında yüksek lisans/doktora” yazı dizimin bu haftaki yazısına hoş geldiniz! Programımızın bu haftaki konuğu The Rockefeller University’den İrem Başak İzgi 🙂

Şu an hangi okulda ve bölümde doktora yapıyorsun? Programının linkini paylaşabilir misin?

The Rockefeller University
Graduate Program in Bioscience
https://www.rockefeller.edu/education-and-training/graduate-program-in-bioscience/

Neden yurt dışına gittin? Türkiye’de istediğin konuyu çalışan biri olsaydı kalır mıydın? Bildiğin kadarıyla yurt dışı ve Türkiye’deki doktora eğitimlerini karşılaştırabilir misin?

Yurt dışına gitme sebeplerimden en önemlisi araştırma alanlarının çeşitliliği ve doktora öğrencilerine sağlanan imkanlar.

Doktoraya baslarken aklımda çalışmak islediğim spesifik bir konu yoktu, daha çok ilgilendiğim alanlar vardı; kanser biyolojisi, kok hücre biyolojisi vb. Bu yüzden ilgilendiğim alanlarda farklı araştırmalar yapan kişilerin laboratuvarında çalışmak ve bu alanları deneyimlemek kendi doktora projemde ne yapmak istediğime karar vermem için önemliydi. Bu yüzden rotasyon yapabileceğim programlara başvurdum. 

Yurt dışında doktora öğrencilerine sağlanan araştırma imkânları oldukça fazla. Birçok okulda bütün laboratuvarların ortak kullanabileceği araştırma merkezleri (resource center/research center) var. Bu araştırma merkezleri proteomics, bioinformatics, genomic editing, cryo-electron microscopy, bio-imaging vb çeşitli araştırma kaynaklarından faydalanabileceğiniz, eğitim alabileceğiniz ve o alanda uzun süre çalışmış uzman kişilerle deneylerinizi planlayabileceğiniz yerler. Türkiye’deki doktora sureci hakkında fazla bir bilgim yok ancak ne yazık ki üniversitelerde bu gibi ‘research tool’ları kullanmakta uzmanlaşmış kişiler bulunmuyor.

Onun dışında doktora öğrencilerine temel gereksinimlerini karşılamaları için verilen bursun haricinde yıllık araştırma bursu veriliyor. Bu bursu laptop, kitap gibi ihtiyaçlarınızı karşılamak ya da konferanslara gitmek izin kullanabilirsiniz.

Doktora yaptığın okulu neye göre seçtin? Şehir/ülke seçerek mi ilerledin yoksa okulun ünü veya eğitimi iyi olduğu için direk okul mu seçtin?

Şehir benim için önemliydi ama genel olarak okulun kalitesi ve yapılan araştırmalar en önemli kriterimdi.

Okulları ve programları bulmak için hangi web sitelerini kullandın?

Kendi hocalarıma sordum ve onların tavsiyelerini aldım. Ben Boğaziçi Üniversitesi mezunuyum ve bölümümüzdeki birçok hoca doktora/post-doc eğitimlerini yurt dışında tamamladığı için okullar hakkında fikirleri var. Onların tavsiye ettiği okulları araştırdım.

Diğer bir yöntem Times Higher Education World University Ranking gibi sitelerde biyoloji alanında araştırma anlamında iyi olan okullara bakmak. Ancak bu gibi listelere her üniversite dahil olmuyor (Undergrad programı olamayan research enstitüler gibi), birkaç farklı buna benzer sitelere bakmak faydalı olabilir. Ayrıca okullar ne kadar sıralamada yukarıdaysa o kadar iyi demek değil. Önemli olan okulların doktora programlarını tek tek incelemek, öğrencilere sunulan imkanlara bakmak (hem araştırma hem de genel ihtiyaçlar bakımından) ve ona göre değerlendirmek.

Diğer bir yöntem de belki ilginizi çeken makalelerde, makaleden sorumlu olan kişilerin çalıştığı üniversiteye bakabilirsiniz. Spesifik bir ilgi alanınız varsa ona göre araştırabilirsiniz. Mesela kanser ile ilgileniyorsanız “ cancer research graduate program” ya da buna benzer anahtar kelimler kullanarak araştırırsanız yukarıda belirtiğim listelerde olmayan Gerstner Sloan Kettering, Anderson Cancer Center gibi kanser alanında yüksek kaliteli araştırmaların yapıldığı yerlerin graduate programına ulaşabilirsiniz.

Okula genel bir başvuru yapıp okuldan mı kabul aldın yoksa önce hocayla anlaşıp hoca mı senin okula alınmanı istedi?

Amerika’da doktora programına başvuruda okulun graduate programına başvuruyorsunuz, ben de o şekilde okula başvurarak kabul aldım.

Başvurudaki en önemli şey sence ne? Referans mektupları mı, motivasyon mektubu mu, not ortalaması mı, yoksa tecrübe mi?

Hepsi. Amerika’da doktora programlarına yaklaşık 500-1000 kişi başvuruyor ver her sene ortalama 20 kişi programa katılıyor. Bu nedenle başvurunuzdaki her aşama önemli. Tecrübe çok önemli, Amerika’da birçok kişi lisanstan mezun olduktan sonra 1 ya da 2 sene teknisyen olarak çalışıyor. Özellikle ortalamanız yüksek değilse deneyim kazanarak bu noksanınızı kapatmalısınız. Motivasyon mektubu aynı şekilde oldukça önemli, çünkü burada kendinizi açıklama imkanı buluyorsunuz. Motivasyon mektubunuzda çocukluk anınızdan ve sizi ilkokulda bilime yönlendiren neydi gibi şeylerden bahsetmeyin. Bilimi neden sevdiğinizi, hangi araştırma alanları ile ilgilendiğinizi, tecrübelerinizi ve başarılarınızı, o spesifik programa neden başvurduğunuzu anlatın. Eğer ortalamanız düşükse başarılı olduğunuz diğer kısımlara vurgu yapın.

Sence “iyi” bir CV’de aradıkları şeyler neler? Ders dışı aktiviteler, kulüpler vb ne kadar etkili?

Ders dışı aktiviteler bağımsız olabildiğinizi, başkaları ile iletişim kurma ya da grup içerisinde çalışabilme yeteneklerinizi gösteriyorsa önemli. Onun dışında genel olarak CV’de olması gereken şeylere yer vermelisiniz eğitim, tecrübe vb. Konferansa katılıp poster sunduysanız, sunum yaptıysanız bunlar size avantaj sağlayacaktır.

Sence seni neden kabul ettiler? Tek bir sebep söyleyecek olsan ne derdin?

Motivasyonum olabilir. Lisansın ilk yılında yazın okulumuzdaki bir hocanın laboratuvarında 2 ay çalışmıştım. Birince senenizde çok bir bilginiz olmuyor, laboratuvarda da fazla bir şey yapmıyorsunuz ama benim için yine de o ortamı deneyimlemek önemliydi. Ondan sonraki her sene de yazın staj yaptım. Yurt dışında staj yapma imkanım oldu. Derslerimden iyi not almaya çalıştım. Öğrenmek için çabaladım, personal statement’ımda da bunu vurgulamaya, bilimi gerçekten sevdiğimi göstermeye çalıştım.

Eğer girdiysen GRE ve TOEFL hakkında önerin var mı?

GRE ve TOEFL için ücretsiz alıştırmalar var resmi sitelerinde, onlara bakabilirsiniz. Eğer lisansı İngilizce okuduysanız TOEFL’da çok zorlanmayacaksınız. İngilizceniz iyi değilse çalışmanız gerekebilir. Yurt dışı/ yurt içi temel bilimlerde doktora yapmak istiyorsanız İngilizcenizi lisansın ilk yıllarında geliştirmeye çalışın, çünkü sunumlarınız, makaleleriniz hep İngilizce olacak.

GRE biraz daha zor. Kelime (verbal), matematik (quantitave) ve yazı (writing) kısımlarından oluşuyor. Eğer terimleri biliyorsanız, matematik kısmı oldukça basit, lise-ortaokul düzeyindi. Kelime ve yazı kısmı zorlayıcı olacaktır. Ancak son yıllarda birçok okul GRE istememeye başladı, çünkü başarıyı yansıtmadığı düşünülüyor. Yine çalışmakta fayda var, ancak tecrübeniz, personal statment ve referans mektuplarınız GRE puanınızdan daha önemli.

Lisanstaki araştırmalarınla aynı konuda mı doktora yapıyorsun? Değilse kabul almaktaki motivasyonun neydi, nasıl ikna ettin?

Farklı bir konuda çalışıyorum. Amerika’da programa başvurduğunuz için aynı konuda çalışıp çalışmamanız önemli değil. Rotasyonlarınızı hoca ile anlaştığınız surece programdaki herhangi bir laboratuvarda yapabilirsiniz.

Doktora öğrencisinin hayatı nasıl geçiyor? Çalışma saatleri, koşulları, maddi durumlar nasıl?

Çalışma saatleri deneylerinize bağlı. Ben genel olarak sabah saat 10 gibi laboratuvara gidip akşam 7-8 gibi çıkıyorum. Hafta sonları da çalışıyorum ama bu zorunlu değil, size bağlı. Genel olarak doktora programlarında her ülkede yoğun olarak çalışmanız gerekiyor. Kesinlikle kolay bir süreç değil. O yüzden motivasyonunuz üzerine iyi düşünmeniz ve istediğiniz/sevdiğiniz şeyin bu olduğuna emin olmanız lazım.

Burs bulabildin mi? Burssuz yaşanır mı? Okuldan maaş ya da hocandan hibe alıyor musun?

Rockefeller, başvurduğum program kabul alan her öğrenciye burs veriyor. Burada bursunuzu program veriyor, eğer 5 sene üzerinde laboratuvarda kalırsanız o zaman hocanız ödemeye başlıyor. Burssuz New York’ta yaşamak oldukça zor.

Vize sürecin hakkında bilgi verebilir misin? Bazen okulların ve bursların son başvuru tarihleri farklı oluyormuş. Ne kadar süre önce okula ve bursa başvurmalıyız?

Okul vizeniz için gerekli bilgileri size gönderiyor. Amerika’da doktora öğrencileri F1 vizesi alıyor. Okul size vize başvurunuz için I20 belgesi, kabul mektubu ve bursunuz ile ilgili belge gönderiyor. Belgeleriniz tam olduktan sonra vize almak kolay.

Amerika’da biyoloji alanındaki programlar size burs sağlıyor. Kabul aldığınızda bursunuz da olmuş oluyor, ayrı başvuruya gerek kalmıyor. Diğer ülkeler/programların burs süreci hakkında bilgim yok.

İrem’e çok teşekkür ediyor, deneylerinde kolaylıklar diliyorum <3

Serinin diğer yazıları:
http://birgenetikcinindunyasi.com/yurt-disinda-yuksek-lisans-lmu-munih/
http://birgenetikcinindunyasi.com/yurt-disinda-master-ku-leuven/
http://birgenetikcinindunyasi.com/yurt-disinda-yuksek-lisans-bonn-universitesi/