Nasıl Kendi Kendime İtalyanca Öğrendim?

Yazın getirdiği boşlukta canımın sıkıldığı bir akşam İtalyanca öğrenmeye karar vermiştim 🙂 O günden bu yana yaklaşık 2 yıl geçti ve ben kendi kendime öğrenerek B1 seviyesini bitirdim. Şimdi bunu nasıl yaptım, hangi uygulamaları kullandım onları anlatacağım. Tabi ki bu önerileri sadece İtalyanca için değil genel dil öğrenimi için de uygulayabilirsiniz 🙂

En güzel uygulama: MemRise

İlk olarak telefonuma bir arkadaşımın kullandığı MemRise uygulamasını indirdim. Uygulamada diller 1den 5-6 ya kadar seviyelere ayrılmış. Her seviyede yemek, seyahat, kendini tanıtma gibi bölümler var. Örneğin ilk seviyede yemek isimleri öğrenirken ikinci seviyeden itibaren sipariş vermeyi öğreniyorsunuz.   

Bu uygulama, size kelimeleri kelime kartları olarak sunuyor. Önce peşpeşe 5 kelime öğretiyor, ardından bunları görselleriyle (sandalye kelimesi için saldalye resmi geliyor) eşleştirmenizi istiyor ya da yazmanızı istiyor. Bazen de İtalyancasını okuduğu kelimenin İngilizcesini bulmanızı istiyor. Yani hem yazma, hem dinleme, hem de görsel olarak kelimeyi siz öğrenene kadar tekrar tekrar size soruyor.  

Kelimeleri aklınızda tutmak için ipuçlarının yazılı olduğu kutular var ve bunlara kendiniz de ipucunuzu ekleyebiliyorsunuz. Daha sonra kelime kartları cümle kartlarına dönüşüyor, daha karmaşık şeyleri anlayabiliyorsunuz. İlerleyen seviyelerde ise uygulama İtalyanlarla sokak röportları yapıp videoları size izletiyor ve onlarla ilgili soru soruyor. Anlamadığınız kelimeleri ise belirleyip ipuçları ile size öğretmeye çalışıyor.

MemRise ın internet sitesi de var, onu da kullanabilirsiniz, linki burada. Ayrıca dil seçeneği çok zengin, Dothraki dilini bile bulabilirsiniz 🙂 Aşağıdaki fotoğraf MemRise tan bir ekran görüntüsü.    

Memrise

OneWorldItaliano

Cagliari, İtalya’daki Oneworlditaliano dil okulu youtubeda bir kanal açtı ve süper tatlı hocaları Veronica gayet basit bir dil ile İtalyanca öğretiyor. Gramer konuları anlatıyorlar ve konuları A1, A2, B1 diye ayırıp her kurun sonunda sınav sorularından oluşan bir video bile var.

Diğer kanallardan farklı olarak sadece gramer tablosu vermek yerine, Veronica önce sizinle o dersin konusunu içeren bir sohbet ediyor, ondan sonra konuyu anlatıyor. Böylece konuyu daha gramerini öğrenmeden örnek kullanım ile anlamış oluyorsunuz.

Youtube linkli : Oneworlditaliano

İtalyanca vlog keyfi

Ben dilim biraz geliştikçe Youtube’dan İtalyanca kanallar araştırdım ve en çok beğendiğim Learn Italian with Lucrezia oldu. Kendiis hem çok anlaşılır bir İtalyanca ile vlog çekiyor hem de İtalyanca öğretiyor.

Youtube linki : Learn Italian with Lucrezia

Podcast ne oluyor şimdi?

Kelime öğrendik, sıra geldi kulağımızı geliştirmeye. Podcast, radyo yayını gibi düşünebileceğiniz sesli metinlerdir. http://podclub.ch/it/ sitesine girerseniz burada 4-5 tane İtalyanca podcast bulabilirsiniz. Sunucuların metinleri ekranda var ve oynattığınızda, sunucunun okuduğu yer metinde işaretleniyor.   Bu sitede aynı zamanda İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca podcastler de bulunuyor.  

Biri Netflix mi dedi?

Netflix in dil öğrenme ile ne ilgisi var? Eğer Netflix dilinizi İtalyanca yapar, sonra da dizileri İtalyanca alt yazıyla izlerseniz, çok ilgisi var efendim! Ben Eyyvah Eyvah gibi hem eğlenceli, hem anlaşılır, hem de çok espri olmayan (İtalyanca ‘ya kolay çevrilebilecek) bir filmi seçip İtalyanca alt yazı ile izledim. Filmin Türkçe olması direk duyduğum şeyi alt yazıdan takip ederken çok kolay oldu.  

Filmi izlerken hangi kelimeyi nerede kullanmış, nasıl cümle kurmuş gibi şeylere dikkat ettim ve dilin kullanımı konusunda bana çok yardım etti.

Ayrıca Chrome’da Language Learning with Netflix diye bir eklenti var. İzlediğiniz dizi için altyazı ve sözlük sağlıyor.

Mektup arkadaşı mı lazım?

Benim yıllardır farklı diller için kullandığım bir site var: Interpals Penpals. Bu site Facebook’un dil öğrenimi için olan versiyonu gibi. Bir profil yaratıp bildiğiniz dilleri, hobilerinizi vb yazıyorsunuz ve yazışmak istediğiniz dil, yaş aralığı, ülke, cinsiyet gibi verileri giriyorsunuz, böylece site size tercihlerinize uyan profilleri listeliyor. Sonrası size kalmış, insan bulmak siteden, sohbet etmek sizden 🙂

Sitenin tek kötü yanı “chat” sistemi gibi online mesajlaşma olmaması, yeni mesaj var mı diye sürekli gelen kutunuzu kontrol etmek zorunda kalıyorsunuz.

interpals

“Penso in italiano”

Başlıkta da dediğim gibi, İtalyanca düşünün! MemRise dan kelimeleri öğrendim, bab.la dan fiil çekimini öğrendim, sıra geldi cümle kurmaya. Gündelik hayatımda yaptığım “uyandım, yemek yedim, İstanbulda yaşıyorum” gibi cümleleri aklımdan küçük küçk İtalyanca olarak geçirmeye başladım. Böylece kelimeleri kullandıkça daha iyi oturttum. Düşüncelerimi cümle olarak kurabildiğimi görünce motivasyonum da arttı 🙂  

Seçmece şarkı sözü

Kelimeleri öğrendikçe dinlediğim İtalyanca şarkılardan birkaç kelime duymaya başladım. Cümle anlamak gibi değil de, yalnızca birkaç kelime seçebilmek için basit telaffuzlu şarkılar buldum. Daha sonra duyguğum kelimeleri şarkı sözlerinden kontrol edince de kelimeyi okunuşuyla beraber tekrar etmiş oldum.  

Fiil çekimi de ne?

İtalyancada fiiller Türkçede olduğu gibi özneye göre çekimleriyor. MemRise bana bir fiil öğrettiğinde ben bab.la sitesine girip fiilin nasıl çekimlendiğine bakıyordum. Zaten bir süre sonra hangi kişinin nasıl çekimlendiği aklınıza oturuyor ve içgüdüsel olarak fiili çekimleyebiliyorsunuz.  

İtalyanca deyince tonlama gelir akla

Kelime öğrendik, duyunca anlayabiliyoruz da, peki telaffuz işi ne olacak? MemRise zaten kelimeleri okuyor, oradan az çok öğrendik. İnternetten İtalyanca metinler buluyoruz ve onları translate ten okutuyoruz. Daha sonra aynı metni yüksek sesle kendi kendimize okuyoruz böylece hem doğrusunu duyup hem de biz nasıl okuyoruz onu görüyoruz vee ona göre düzeltiyoruz 🙂  

Telaffuzu düzeltmek için ikinci bir yol da İtalyanca şarkıların karaokesini yapmak. Bu da translate e okutmakla aynı mantık ama en büyük farkı burda gerçek İtalyanların kelimeleri okuması 🙂 Yine ilk önce şarkıyı dinledikten sonra karaokesini yapıyoruz.      

Bütün bu öneriler tabi ki sadece İtalyanca için değil herhangi bir dil için de kullanılabilir, ama bana en çok yardım eden metodlar bunlar oldu. Umarım benim işime yarayan şeyler sizin de işinize yarar <3   Arrivederci !        

İngilizce öğrenme ipuçlarım için buraya tıklayın.