Festival Günlükleri

Herkese Türkiye’nin “en festival” beldelerinden, Zeytinli’den merhaba! Bildiğiniz üzere, bu perşembe-cuma-cumartesi-pazar günleri, Zeytinli’de birbirinden ünlü sanatçıların yer aldığı ve 20.000 kişinin eğlenmeye geldiği Zeytinli Rock Festivali vardı. Bundan 5 yıl öncesine kadar her yıl yapılan festival, son yıllarda iptal edilmişti ve 2014’te mükemmel bir enerjiyle geri dönmüştü. Geçen sene 60 yaşındaki doktor babası gidip kendisi evde oturan biri olduğumdan, bu yıl kaçırmam imkansızdı.


Konaklama tercihimizi kamp kurmak yerine ev tutma yönünde yaptık; çünkü geçen sene güneşin doğuşuyla çadırlar aşırı ısınmış, biz de uykumuz bölünmesin istedik 🙂 Zaten duyduğumuza göre de kamp alanında yer kalmamış.

Arkadaşlarımın yılda 2-3 kez kiralayıp kaldığı evi tuttuk, saat 2 gibi Balıkesir’den arkadaşımızın arabasıyla yola çıktık.


Eve varıp yerleşene kadar saat 4 olmuştu ve hepimiz denize girmek istiyorduk böylece kendimizi Altınoluk’un serin sularına attık. Bu sene hep havuza girdim, denize girmeyi çok özlemiştim bu yüzden soğuk tuzlu su ilaç gibi geldi. Yüzdükten sonra konser alanına girmek için sıraya girmek için evden çıktığımızda saat 9 olmuştu ve biz Aylin Aslım’ı kaçırmıştık. 

Girişteki yaklaşık 2 km kadarlık kuyrukta ilerlerken gördük ki esnaf da festivalden nasibini almıştı, her yere yiyecek içecek satılan masalar kurulmuştu. Henüz alana girmeden eğlence havasını hissetmeye başlamıştık. Turnikelere geldiğimizde o kadar çok yığılma vardı ki, festival alanına girmemiz yarım saatten fazla sürdü. 

Bu kare, turnikelere girmek için yığılan insanların bir özeti

İçeri girmemizle Pinhani son şarkısını çalmaya başladı ve Alternatif Sahne‘ye doğru ilerlemeye başladık. Ana Sahne, sanatçı değişimleri için hazırlanırken, insanların beklerken sıkılmasını önlemek için alternatif bir sahne kurulmuş ve Son Feci Bisiklet, Yok Öyle Kararlı Şeyler gibi çoğu grup bu sahnede yer aldı. Böyle bir düşüncenin bir diğer iyi yanı da, çok fazla sayıda grubun sahne alabilecek olması.

Son Feci Bisiklet’in solisti aşırı tatlı biriydi, sahneden indikten sonra isteyen herkesle defalarca fotoğraf çekindi, kimseyi kırmadı. Feridun Düzağaç‘ı çok seven biri olarak üzülerek söylesem de, sahne performansını hiç beğenmedim. Şarkıların bazı kısmını dinleyicilere söyletmek eğlenceli ve güzel bir şeydir; ama şarkının yarısından fazlasını dinleyicilere söyletip sanatçı susmamalı. Ayrıca sahnede ne kadar fazla sohbet etmeyi sevdiğini görmüş olduk 🙂 Teoman, fazla söze gerek yok, bizim neslimizdeki çoğu insanın taptığı bir ses ve müzisyen. Sahnesi her zamanki gibi çok iyiydi; fakat seçtiği parçaların bir festival için ağır kaldığını düşünüyorum. Biraz daha hareketli, daha çok bilinen şarkılar seçebilirdi.

Niyazi Koyuncu, ikinci güne damga vuran isimlerden biriydi. Türkü mü söyletmedi, halay mı çektirmedi, Zeytinli’de en güzel Karadeniz rüzgarlarını estirdi. Bulutsuzluk Özlemi, duyduğumuza göre, sahnede fazla kaldığı gerekçesiyle zorla amfilerin sesi kısılarak zorla indirilince, izleyicilerden çok fazla tepki gelmiş. Günün yıldızı ise kesinlikle Duman‘dı. Şarkılarına yapılacak eleştiri zaten yok, bir de üstüne sahnede 3 saate yakın kalınca, gönlümüzün prensi Kaan oldu. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “EYVALLAH” şarkısından sonra atılan Taksim sloganları ile Gezi Ruhu anıldı. Bu tweet ise Gezi ruhunun bir diğer anıtı:



Sattas, festivalin tarzından değişik reggae müziğiyle dinleyenlere farklı bir müzik zevki tattırmış oldu. İskender Paydaş, sahneye Ferman Akgül ve Aslı Gökyokuş’u çıkartarak şarkılarına değişik bir tat kattı. Şebnem Ferah, hem performans hem de seçtiği şarkılar açısından konserin en çarpıcı ve beğenilen ismiydi. Bis olarak söylediği “ESKİ” şarkısında sahneye yansıtılan Yunus Emre, Mevlana, Barış Manço, Adile Naşit, Cem Karaca gibi ölümsüz sanatçıların fotoğrafları ve en sondaki Atatürk sözü ile konserin en duygusal anına imza attı ve Şebnem Ferah’ın ne kadar saygı duyulası bir kadın olduğu bir kez daha anlaşıldı.

Son güne imza atan isim tabi ki Hayko Cepkin‘di. Sahnede çığlık atarken atılan havai fişekler, en unutlmaz sahne gösterilerinden biriydi. Pentagram‘ın performansının kusursuzluğu, hatasız müzik herkesin keyfini yerine getirdi.

Festivalin en sürpriz anları da kesinlikle açılış partisinde sahneye festivalin tek eksik ismi olan Moğolların çıkıp 4/4 lük bir açılış yapılması ve Hayko Cepkin’in izleyenlerin üstüne “alın fakirler” diye renkli toplar fırlatmasıydı!

Zeytinli Rock Festival 2015’in anahtar kelimesi ise her duyduğumuzda yüzümüze tatlı bir gülümseme yerleştirecek olan “HECTOR” du. Hector kim sorusunun en güzel yanıtı ise:



Festivale ait belki de tek eksik yan, tuvalet sorununun çözülememiş olmasıydı. Portatif tuvaletlerin temizlik sorunu ve yetersizliği, insanların alışveriş merkezlerine akın etmesine sebep oldu.

Ufak eksiklikleriyle, geçen seneye oranla çok büyük artılarıyla Zeytinli Rock Festivali 2015, şimdiden yılın en unutulmaz anları arasına girdi bile. Seneye yeniden Türkiye’nin dört bir yanından gelen efsane dinleyiciler ile,  bu güzel sahilde buluşmak üzere!