Başvuru Sistemi ile Üniversiteye Girmek

“Hayatımız birkaç saatlik bir sınava bağlı :(” diye ağlamayan var mı aramızda? Ben küçükken Amerikan filmlerindeki başvuru sistemi ile üniversiteye kabul almayı görünce hep “off bu sistem keşke bizde de olsa, o zaman sınavda bir aksilik yaşasam bile okula girme şansım olur” derdim. İşte bu başvuru sistemi artık birkaç okul tarafından uygulanmaya başlandı. Bu yazıda size “başvuru” ile öğrenci alımı yapan okullar ve bu sistemlerden bahsedeceğim.

Koç Üniversitesi – Anadolu Bursiyerliği 

Yıllardır hayal ettiğiniz bölümde tam burslu okumaya puanınız yetmiyorsa ve burssuz olarak da okumaya durumunuz yeterli değilse, Koç size bir şans daha veriyor. Lise son sınıftayken programa başvuruyorsunuz ve başarı durumunuz, sosyal faaliyetleriniz, ailenizin maddi durumu, öğretmenlerinizden alacağınız referans mektupları ve belirlenecek konuda yazacağınız kompozisyonlar değerlendirilerek okul sizi tercih ettiğiniz bir bölüme kabul edebiliyor.

Başvurmak için gereken şartlar:

  • Gerçekten maddi durumunuzun okulun tam burs dışındaki ücretini ödeyebilecek güçte olmaması
  • Başvuracağınız bölümdeki sıralamada ilk 20.000 içinde olmanız (tıp için ilk 3.000)
  • Lise not ortalamanızın 5 üzerinden 4.0 olması

Programa kabul aldığınız takdirde hazırlık ve lisans eğitiminizin ücreti bir kurum, şirket tarafından karşılanıyor. Yurt ücreti ödemiyorsunuz, kitaplarınızı ücretsiz alıyorsunuz ve ek olarak bir de aylık harçlığınız oluyor. Yani okulu tam burslu kazanmış birinden hiçbir farkınız olmuyor, hatta artık Koç’un tam bursu sadece okul ücretini karşılıyor, yani daha avantajlı bile olabilirsiniz.

Eğer ilk aşamayı geçerseniz yazın bir mülakata çağırılıyorsunuz ve yine olumlu olursa, yeni okulunuz hayırlı olsun diyoruz 🙂

Başvurular ocak ayında başlıyor. Program hakkında detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Bahçeşehir Üniversitesi – ApplyBAU

Bahçeşehir’in sistemi de genel olarak Koç ile benzer. Sizden otobiyografiniz, kişisel özelliklerinizi anlatan belgeler, eğe bir projeniz ya da ödülünüz varsa detayları, sosyal sorumluluk çalışmalarınız isteniyor. Burada da okumak istediğiniz bölüm için tercih hakkınız oluyor. Eğer ilk aşamayı geçerseniz yine bir mülakata giriyorsunuz.

Bu sistem, Anadolu Bursiyerliği’nden farklı olarak tam burs yerine size farklı burs seçenekleri de sunuyor. Mesala Hukuk’tan %50 burs kazanabilirsiniz, kesinlikle tam burslu kabul alacaksınız diye bir şey yok. Yine Koç’tan farklı olarak sadece eğitim ücretiniz karşılanıyor, yurt ücretinizin ödenmesi ya da harçlık gibi şeyler söz konusu değil.

Başvurmak için gereken şartlarda kesin olarak yukarıdaki 20.000’e girmelisiniz gibi bir şey okumadım, ayrıca anladığım kadarıyla verilecek burs miktarı o yılki başvurulara göre bir kıstas, sınır belirleniyor. 2014’te Tıp için başvuran bir arkadaşım, ilk 4.000’de olmadığı için %100 burs alamamış mesala.

İlk dönem başvurular ekim sonunda başlamış, kaçırmak istemezseniz detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Özyeğin Üniversitesi – Eğitimde Fırsat Eşitliği Burs Programı 

Özyeğin de sizi akademik başarınıza ek olarak sosyalliğiniz ve maddi durumunuza göre kabul edebilecek okullardan. Üniversite sınav başarısı, lise diploma notunuz, ailenizin maddi durumu, sosyal ve sportif faaliyetleriniz, öğretmenlerden alacağınız referanslar, yazacağınız kompozisyonlar ve mülakatınıza göre burslu okuma şansınız var.

Programa kabul edildiğinizde okul ve yurt ücreti ödemiyorsunuz, bir de aylık harçlığınız oluyor.

Başvurmak için gereken şartlar:

  • Maddi durumunuzun okulun ücretini ödeyebilecek güçte olmaması
  • Başvuracağınız bölümdeki sıralamada ilk 20.000 içinde olmanız
  • Lise not ortalamanızın 5 üzerinden 4.0 olması

Başvurular aralık sonunda başlayacakmış, o zaman gelene kadar programı buradan inceleyebilirsiniz.

İstanbul Kültür Üniversitesi – WeAccept

İstanbul Kültür Üniversitesi sizi sosyal faaliyetleriniz ve gelecek hedefleriniz ile kabul edebilecek okullara vereceğim başka bir örnek. Başvurmak için gereken şartlarda kesin olarak yukarıdaki “20.000’e girmelisiniz” gibi bir şey okumadım. Başvururken eğer varsa daha önce katıldığınız bilimsel toplantılar (bu seminer olur, kongre olur) ve aldığınız ödülleri ekleyebilirsiniz, bir de referans mektubu isteniyor. 

Diğer okullardan farklı olarak, Kültür sizden “kişilik testi” ya da “hangi meslek size uygun” gibi testler yapmanızı istiyor (bunun adı Doğru Tercih sistemiymiş) ve başvurunuzda bunun da rolü oluyor.

Bu sistem de tam burs yerine size farklı burs seçenekleri de sunuyor. Mesala Hukuk’tan %80 burs kazanabilirsiniz, kesinlikle tam burslu kabul alacaksınız diye bir şey yok.

Programın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kadir Has Üniversitesi – Beyaz Güvercinler

Kadir Has da 2020 itibariyle başvuru ile öğrenci alan okullar arasına girdi.

Başvuru şartları:

  • TC vatandaşı olmak,
  • Ekonomik şartların okul ücretini ödemeye yeterli olmaması
  • Başvuru sırasında lise 12. sınıf olmak,
  • Tercih etmek istediği programın ilgili puan türünde ilk 30.000 başarı sıralamasında olmak,
  • Diploma notu en az 4.0/ 5.0 olmak,
  • Okul 1-2-3 dereceli öğrencilere direk başvuru hakkı verilecektir.

Başvurular şu an açık, 1 Ocak- 30 Nisan 2020 arasında buradan başvurabilirsiniz.