Zararlı Kimyasal Kullanımını Azaltmak

Başıma gelen sağlık sorunları ile uğraşırken bir gün dedim ki “Ben her gün vücuduma bir yığın zararlı kimyasal alıyorum! Makyaj çıkarıcıyı her gün yüzüme sürüyorum, duşta şampuan duş jeli derime işliyor, diş macununu yuttuğum bile oluyor. Bunların daha doğalları, daha az zararlı kimyasal içerenleri yok mu?!” Varmış! Araştırdım buldum, hangi kimyasal vücuda nasıl zarar verir, hangisinden sakınmalıyız, bunları içermeyen ürünler nelerdir vb… Hatta kendi kozmetiğimi bile ürettim övünmek gibi olmasın 😀

Önce ürünlerin içinde bulunmaması gereken kimyasalları anlatıp, sonra bunları içermeyen hangi temiz içerikli ürünleri seçtiğimi anlatacağım.

Zararlı kimyasallar

SLS: Sülfat diye kısa olarak da yazılabiliyor. Köpüren her şeyin içinde bundan var, aklıma gelenler duş jeli, şampuan, diş macunu, yüz yıkama jelleri. Kanserojen etkisi var. Isındığında zehirli gaza dönüşüyor ve biz duşta saçımızı yıkarken bu gazı soluyoruz.

Dimethicone (Silikon): Şampuan, makyaj bazı, fondöten, diş macunlarında var. Deriyi ve saçı komple kaplayıp pürüzsüz olmasını sağlıyor ama bu sırada cildin ve saçın hava almasını engelliyor.

PEG: Yağ çözücü etkiye sahip. Duş jeli, şampuan, diş macunu, yüz yıkama jelleri, sabunda var. Deriyi tahriş ediyor.

Petrol- ve Parafin: Cildi kaplayıp hava almasını engelleyip, hücrelerin yenilenmesini engelliyor. Parafin mumda da bulunur ve muma o kaygan, pürüzsüz dokuyu veren şey bu.

Paraben: Ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılıyor. Göğüs kanseri hücrelerinin büyümesine sebep oluyor. Ftalat da böyle çalışıyor.

Florür: Diş macunlarında bulunuyor. Üreme hormonlarının azalmasına, zeka geriliğine ve Alzheimer’a sebep oluyor.

Parfüm: Alerji, hassasiyet, toksisite yapıyor.

Alüminyum: Roll on ve deodorantlarda var, vücuttan atılamıyor, birikip toksisite yaratıyor.

Diş macunu

Kimyasal ürünleri azaltmaya ilk olarak her gün kullandığım diş macunumdan başladım.

  • Eyüp Sabri Tuncer‘in misvaklı diş macununu satın aldım. İçinde SLS, florür, paraben, renklendirici, gluten, şeker yok.
  • Misvaklı olduğu için tadı biraz ağacımsı ama ferah. Propolis, aktif karbon ve karanfillisi de var.
  • Yanında bir tane de diş fırçası geliyor. Bitince tekrar aldım, puanım 9/10.
  • Linkini buraya ekliyorum. 
  • Zararlı kimyasalları içermeyen iki marka daha buldum: Alterra ve Biomed. Alterra Rossmanlarda, Biomed de Migrosta satılıyor.

Edit: Diş hekimi arkadaşlarımın dediğine göre florürsüz macun kullanmak ciddi çürüklere sebep oluyormuş ama florür/diş macunu yutulması da mide kanserine yol açıyormuş. Bilemedim, florürlü ürün kullanmakta karar sizin.  

Diş Macunu için Gratis ve Macrocenter’da bu alternatifleri de buldum:

  • Love Beauty and Planet
  • Desert Essence
  • Orifera

Duş jeli

Aranızda “duş jeli kanser yapıyormuş” cümlesini duymayan var mı? Ben yıllar önce duymuştum da neden olduğunu anlayamamıştım. Şimdi içindekileri kısmını az biraz okuyabilince bana onu söyleyen kişiye çok hak verdim ve onun yerine çözümü en doğalında arayıp bir Egeli olarak “benim sadık yarim zeytinyağlı sabundur” dedim <3  

  • Doğal bir zeytinyağlı sabun aradım, madem kimyasalı azaltıyorum en doğalı olsun dedim ve Gratis gibi yerlerdeki sabunlardan uzak durdum. Doğal denebilecek Otacı’nın sabununda bile bilmediğim birsürü kimyasal vardı. Aynı şekilde Dalan’ınki de öyleydi.
Otacı zeytinyağlı sabunun içeriği
Dalan zeytinyağlı sabun
  • “Ayvalık zeytinyağlı sabun” aramalarımın sonucunda Ayvalık Vakıflar Zeytincilik’in ürettiği ev tipi zeytinyağlı sabunu buldum. Bana en doğalı bir zeytincinin üreteceği sabunmuş gibi geldi.
  • Vücudumu bununla yıkadığımda kendimi gerçekten “temiz” hissettim. Zaten bildiğiniz hamam kokuyor 😀
  • Şampuandan memnun kalmadığım için saçıma da bunu kullandım ve baya memnun kaldım, yağı iyi temizliyor. Fotolarını şampuan kısmına ekliyorum.
  • 4 tane zeytinyağlı sabun 16 tl. Online siparişleri var.
  • Linkini buraya ekliyorum. Puanım 10/10 <3

Şampuan

Şampuanda aklıma gelen ilk marka Yves Rocher oldu çünkü daha önceden köpürmeyen sülfatsız şampuanı olduğunu duymuştum.

  • Sülfat, silikon, renklendirici, paraben içermiyor.
  • Ama iki yıkamadan sonra bu şampuanı kullanamadım çünkü kendisi krem yapıda, normal alışık olduğumuz şampuan kıvamında değil. Öyle olunca ıslak saçıma uyguladığımda bir türlü yeteri kadar ürün alıp saçımın yeterince temizlediğimden emin olamadım ve saçım kısa olmasına rağmen çok fazla ürün harcadım. Saç dibimi temizlemek yerine şampuan saç telimden kayıp gidiyor gibi bir his verdi.
  • Ayrıca bazı alkoller ve parfüm de içeriyor. Sevmediğim yanları çok daha fazla olduğu için puanım 4/10.
  • Linkini buraya ekliyorum.
  • Zeytinyağlı sabundan gerçekten çok memnunum, sadece saç dibini kurutabiliyormuş o yüzden arada (ayda bir falan) saçıma hindistan cevizi yağı sürüp bekletiyorum ve bir kez şampuanla yıkıyorum.

Şampuan olarak yeni bir alternatif buldum. Otacı vegan, glutensiz, parabensiz, SLS’siz vb yeni şampuan serisi çıkarmış. Hindistan cevizli olanın linkini buraya ekliyorum. Tazedirekt.com ve Macrocenter’larda satılıyor.

Makyaj çıkarıcı

İşte geldim en sevdiğim bölüme çünkü kendi makyaj çıkarıcımı kendim yaptım!! Elbet temiz içerikli, az zararlı makyaj çıkarıcılar vardır ama doğalını yapabilecekken neden en ufak bir kimyasalı bile cildime süreyim ki?  

  • Gerekli malzemeler sadece süt ve salatalık. Bir salatalığı rendeleyip bir çay bardağı sütün içine koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ocakta tutun, sonra salatalıkları süzün ve ta da, ev yapımı tamemen doğal, E vitamini deposu makyaj çıkarıcınız hazır <3
  • Bunun tek kötü yanı süt bir süre sonra bozuluyor, süreyi uzatmak için ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında tutabilirsiniz. Ben 1 hafta kullandım, sonra yeniden yapmak gerekiyor.
  • Peki bu makyaj çıkarıcı işe yarıyor mu? Ben makyajımın yarısını bununla, birazını Garnier micellar makyaj çıkarıcı ile çıkardım, bence ikisi eşit derecede başarılı.
Üstte kapatıcı ve allık, altta ruj var

Roll On

Roll on ve deodorantlardaki alüminum ve kimyasalların meme kanserine yol açtığı bilindiği için daha doğal içerikli bir roll on arayışına girdim.

Watsons’ta Siveno ve Gratis’te Allfree kimyasalı az roll onlar var. Bunları denemedim ama araştırırken buldum. Benim denediğim ve çok memnun kaldığım şey, HepsiMis’in doğal yağlardan oluşan deodorant olarak sürülen karışımı. Terlemeyi önlemek yerine, ter kokusunu oluşturan bakterilerin oluşmasını engelliyor, zaten asıl olması gereken ve sağlıklı olan da bu.

HepsiMis’in dükkan linkini buraya ekliyorum, instagramdan da @hepsimis diye bakabilirsiniz.

Siveno linki burada, Allfree linki de burada.

Nemlendirici

Benim yüzüm yağlı olduğu için su bazlı bir nemlendirici kullanıyorum, Simya Evi’nin Hyaluronik Asit ve Kolajen serumu çok fazla nem tutma kapasitesine sahip olduğu için benim tam aradığım şey. Linkini buraya ekliyorum.

Vücudum için de yine Simya Evi’nden Nemlendirici Cilt Bakım Yağı’nı kullanıyorum, linki burada.

Tonik

Yüzümü temizlemek için de yine %100 doğal içerikli ürünler buldum ve iki seçenek aklıma yattı.

Biri Otacı’nın Gül Kürü serisinden Doğal Gül Suyu. Linki burada.
Diğeri de Simya Evi’nin Papatya Hidrolatı. Simya Evi’nde gül suyu da mevcut. Linki burada.

Simya Evi’nden kullandığım ürünler

Buraya zamanla denedikçe başka nemlendirici, deterjan vb önerileri ekleyeceğim, güncelledikçe sizi de haberdar ederim.

Birkaç website önerisi

CosDNA: Kozmetiklerin içindeki kimyasallar ve tehlike seviyeleri yazıyor.
Safe Cosmetics : Muazzam bilgiler bulunduran, konzmetik-kimyasal güvenliği hakkında dopdolu bir site
EWG: İçindekileri en zararlıdan zararsıza doğru sıralıyor.
@icindekiler.101: Kozmetik ürünlerinin içindekiler listesini açıklayan bir Instagram sayfası.

Bu yazıyı şimdilik şu görsel ile kapatmak istiyorum, ürünler/tarifler denendikçe yeni bilgiler eklenecektir <3

Kullandığım kaynaklar:

https://www.mapleholistics.com/blog/aluminum-powder-in-cosmetics/
https://toxtown.nlm.nih.gov/chemicals-and-contaminants/phthalates
https://www.livestrong.com/article/174367-dangers-of-sodium-lauryl-sulfate/
https://www.scientificamerican.com/article/should-people-be-concerned-about-parabens-in-beauty-products/
https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/parabens-cosmetics
https://www.truthinaging.com/ingredients/dimethicone
https://www.truthinaging.com/ingredients/peg
http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/fragrance/