Yurt Dışında Yüksek Lisans: Bonn Üniversitesi

“Yurt dışında yüksek lisans/doktora” yazı dizimin ilk yazısına hoş geldiniz! Programımızın bu haftaki konuğu İrem Erkoşan 🙂

Şu an hangi okulda ve bölümde yüksek lisans yapıyorsun? Programının linkini paylaşabilir misin?

Merhaba, Bonn Üniversitesi’nde Biyokimya bölümünde yüksek lisand yapıyorum. Bölüm LIMES Enstitüsü’nün altında yer almakta. Bölümün programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.limes-institut-bonn.de/en/education-training/msc-biochemistry/structure-of-the-program/

Onun dışında yüksek lisans projemi DZNE enstitüsünde Dr Dan Ehninger`in labında gerçekleştirmekteyim. DZNE ve Max Plank Enstitüleri Almanya’daki en iyi kurumlar. İlgili arkadaşlar için aşağıya DZNE´nin linkini de bırakıyorum.

https://www.dzne.de/forschung/forschungsbereiche/grundlagenforschung/forschungsgruppen/ehninger/forschungsschwerpunkte/

Neden yurt dışına gittin? Türkiye’de istediğin konuyu çalışan biri olsaydı kalır mıydın? Bildiğin kadarıyla yurt dışı ve Türkiye’deki yüksek lisans eğitimlerini karşılaştırabilir misin?

Ben her bireyi dünya vatandaşı olarak görmekteyim. Tüm ömrümü sadece Türkiye´de geçirmek gibi bir planım asla olmadı. Çok kotu bir üniversite bile olsa illaki yurtdışına gidip, oradaki yaşamı deneyimlemek istedim. Ama belirtmem lazım ki Türkiye’deki eğitim seviyesi Bonn Üniversitesi’nden hiç de farklı değil. Özellikle Boğaziçi PI kadrosunun çoğu üniversitede cinsiyet ayrımı yapılmadan seçiliyor olması oldukça sevindirici. Örneğin Almanya´da en meşhur üniversitelerde bile hocaların çoğunluğu erkek.

Master eğitimi Türkiye’deki devlet üniversitelerinde olduğu gibi Almanya´da da ücretsiz. Lakin yurtdışında okurken alabileceğiniz bir suru burs imkânı da bulunmakta. Laboratuvar açısından 7 farklı labda çalıştım ve hepsinin genel olarak ayni standartlara sahip olduğunu söyleyebilirim. Sadece üniversitelerdeki genel bütçe ve labların kalitesi enstitülere göre çok daha düşük oluyor, akılda bulundurulması gereken bir durum. Ben bu yüzden enstitüde tez projemi yapmayı tercih ettim.

Yüksek lisans yaptığın okulu neye göre seçtin? Şehir/ülke seçerek mi ilerledin yoksa okulun ünü veya eğitimi iyi olduğu için direk okul mu seçtin? Okulları ve programları bulmak için hangi web sitelerini kullandın?

Başvurularımı yaparken dünya çapındaki sıralamalara baktım. Sadece ilk 200’deki ve bursla eğitim alabileceğim Avrupa’daki okullara başvurdum. İsviçre ve Almanya´daki burs olanakları daha fazla olduğundan başvurularım bu ülkelere yoğunlaşmıştı. Yaklaşık 10 okula ve 5 bursa başvuru yaptım. Sonuçta elimde iki okuldan kabul vardı: Bonn ve Cenevre. İsviçre’de sunulan burs yasam şartlarını karşılamama yetmeyeceği için Bonn Üniversitesi’nde DAAD/TEV bursu ile okuma kararı aldım.

Okul sıralamalarını iki ayrı listeden kontrol ettim, linklerini aşağıda bulabilirsiniz:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2019/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2020

Okula genel bir başvuru yapıp okuldan mı kabul aldın yoksa önce hocayla anlaşıp hoca mı senin okula alınmanı istedi?

Okulların hepsine genel başvuru yaptım, başvuru tarihleri okuldan okula farklılık gösteriyor. Heidelberg gibi başarılı okullar başvuru surecini ocak ayında bitiriyor. O yüzden dikkatli olmak lazım. Örneğin 2020 eylülde yüksek lisansa başlamak isteyen bir öğrenci, 2020 ocaktan itibaren başvurulara başlamalı.

Başvurudaki en önemli şey sence ne? Referans mektupları mı, motivasyon mektubu mu, not ortalaması mı, yoksa tecrübe mi?

 En önemlisi çalıştığın lablar, staj deneyimlerin ardından referans mektupların. Not ortalaması ve mezun olduğun okul sadece rekabetin yüksek olduğu başvurularda önem sarf ediyor.

Sence “iyi” bir CV’de aradıkları şeyler neler? Ders dışı aktiviteler, kulüpler vb ne kadar etkili?

Ders dışı aktivite ve kulüpler master eğitiminde maalesef ki bir önem teşkil etmiyor. Çoğunlukla CV´nizdeki, yer aldığınız projelerin içeriği en mühim kısmı. Bu noktada, ders dışı aktivitelerin burs başvurularında çok önemli olduğunu belirtmek lazım.

Lisans hayatında yaptığın stajlardan bahseder misin? Sana katkısı, etkisi neler oldu? Hem araştırma anlamında hem iş disiplini için neler öğrendin?

İlk stajımı Uludağ Üniversitesi’nde tıp fakültesinde yapmıştım. Tıbbi genetik ve tıbbi biyoloji departmanlarında labda çalıştım. Bu deneyimim CV´mde pek önem teşkil etmese de hastanelerde biyologların nasıl teknisyen gibi çalıştıklarını ve oldukça ilkel ekipmanlara sahip olduklarını gördüm. Biraz üzücüydü. Ardından kariyerimdeki en önemli adım Cambridge Üniversitesi’nde Dr Marc De la Roche’un yanında Erasmus+ stajı yaptım. Oldukça heyecan verici bir çalışmaydı ve buradan aldığım referans şu an Bonn´da olmamın sebebi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Dr. Necla Iyison’un labında 1 sene boyunca çalıştım, pratik anlamda kendimi geliştirmemi sağlayan bu deneyim sayesinde akademik çevrenin esas problemlerini öğrenme fırsatı buldum. Ardından yaptığım stajlar sırasıyla LIMES, Max Plank ve DZNE´de idi. Öğrendiğim en önemli kısım, projene başlamadan önce en az 1 boyunca en yeni makaleleri ve en popüler eski makaleleri okumak notlar almak gerektiğiydi. Çoğu zaman karşınıza asla beklemediğiniz problemler çıkıyor ve yanıt her zaman basit olmuyor. Okuduğunuz makalelerden yola çıkarak biraz yaratıcılığınızı kullanmanız gerekebiliyorJ

Sence seni neden kabul ettiler? Tek bir sebep söyleyecek olsan ne derdin?

Muhtemelen referanslarım.

Başvuru sürecinde ya da lisansta pişman olduğun bir şey var mı, şunu yapsaydım ya da yapmasaydım dediğin?

Eylül ayında başlayacak okul için, haziran ayında yurt başvurularına başlardım (Okula henüz kabul almamış olsam dahi)!!!

Eğer girdiysen GRE ve TOEFL hakkında önerin var mı?

Ben IELTS sınavına girmiştim, 2 ay boyunca haftada en az iki kez aynı sınavı kendime uyguladım. Saatler sürse de oldukça yardımcı oldu. Örnek sınavları internette bulmak mümkün. Kendime illa kullanmam gereken kalıpların listesini hazırlamıştım. Cümleyi toparlamama yardımcı olabilecek kelimeleri ezberlemiştim ve biraz da kelime dağarcığımı genişletmiştim. EN önemlisi !!! Dil sınavı için başvurularınızı çok gece kalmadan yapın, sınav tarihi başvuru sonucu, belgenizin size ulaşması derken bayağı vakit kaybediyorsunuz!

Lisanstaki araştırmalarınla aynı konuda mı yüksek lisans yapıyorsun? Değilse kabul almaktaki motivasyonun neydi, nasıl ikna ettin?

Moleküler biyoloji ve genetikten mezun birisi olarak Biyokimya bölümünden kabul almak hiç de zor olmadı. Bir tek Frei Universitat Berlin aldığınız dersler programımızla örtüşmemektedir diyerek benim başvurumu reddetmişti.

Yüksek lisanstan sonra planın ne? İş hayatı mı düşünüyorsun, bulunduğun yerde ne gibi iş imkanları var, yoksa doktoraya mı devam edeceksin?

Kendimi ayni soruları sık sık sorduğum bir dönemdeyim, şu an iş hayatına kendimi daha yakın hissediyorum. Doktora için yeteri kadar hevesim kalmadı sanırım, şu ana kadarki tercihlerimden asla pişman değilim, oldukça eğlenceli bir lisans ve yüksek lisans donemi geçirdim. Sadece bilim insanı olmak için gereken karakteristik özelliklerin bende olmadığını fark ettim, örneğin eskisi kadar makale okumuyorum ve ilgim azaldı. İş imkanları oldukça çeşitli bu konuda en küçük bir limit ve sınırlama olmadığı için bilgi veremeyeceğim, tamamen kendinizi ne kadar geliştirdiğinizle ve sosyal becerilerinizle alakalı.

Yüksek lisans öğrencisinin hayatı nasıl geçiyor? Çalışma saatleri, koşulları, maddi durumlar nasıl?

Programdan programa değişiyor, benimkisi oldukça rahattı bol bol gezme fırsatım oldu.  Almanya’da okullar ücretsiz, sadece dönem başı ödenmesi gereken 300 euro gibi bir ücret var, bu sayede eyalet içerisindeki tüm ulaşım araçlarını ücretsiz kullanabiliyorsun. Dolayısıyla ödemen üniversiteye değil daha çok belediyeye oluyor. Yurt çıkması durumunda sadece 250-350 euroya yurtlarda kalıyorsunuz. Ama Münih ve Berlin’de ev bulmanın çok zor olduğunu ve kiraların çok yüksek olduğunu göz önünde bulundurun lütfen. Bu sebeple sıkıntı çeken bir sürü arkadaşım oldu.

Burs bulabildin mi? Burssuz yaşanır mı? Okuldan maaş ya da hocandan hibe alıyor musun?

TEV/DAAD bursu ile okumaktayım. Aylık 850 euro şu an için. Okuldan maaş almıyorum, ama paramı biriktirme lüksüne sahibim.

Vize sürecin hakkında bilgi verebilir misin? Bazen okulların ve bursların son başvuru tarihleri farklı oluyormuş. Ne kadar süre önce okula ve bursa başvurmalıyız?

Benim vize işlemlerimi DAAD halletmişti, o yüzden bu konuda yardımcı olamayacağım. Ama sanırım bir başvuru sıralaması yapacak olursam şöyle olurdu:

1-Ocak-ağustos arası: okullara başvuru
2- mart: dil sınavı
3-mayıs: yurt başvurusu
4-haziran: vize başvurusu
5-eylul: okula başlangıç! 🙂

Bunlar dışında eklemek istediğin bir şey var mı?

Tabi ki genetiğe meraklı öğrencilere yardımcı olduğu için, bu kadar bilgiyi bir arada toplayıp ilgili herkesle paylaştığı için Cemre’ye teşekkür etmek istiyorum. Bizim bölümle ilgili oldukça gerçek dayanağı olmayan spekülasyon dolaşmakta, o yüzden buradaki bilgilerin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

DAAD bursunun avantajları saymakla bitmez, illaki bir inceleyin derim. Hayatımda sahip olduğum en önemli şans DAAD bursiyeri olmaktı.

Başka sorusu olanlar varsa [email protected] adresinden bana ulaşabilirler.

İrem’e çok teşekkür ediyor, yüksek lisansında başarılar diliyorum <3

Serinin diğer yazıları:

KU Leuven’de Yüksek Lisans
LMU Münih’te Yüksek Lisans
MD Anderson Cancer Center’da Doktora
Rockefeller Üniversitesi’nde Doktora
Tufts Üniversitesi’nde Doktora