Yüksek lisans hazırlık yazı serimin ikinci yazısıyla karşınızdayım. İlk yazıda master yapacağım yeri nasıl seçtiğimi, nerelerde hangi programlar olduğunu nasıl bulduğumu yazmıştım. Bu yazıda başvuruların nasıl yapıldığını, hangi belgelerin gerektiğinden bahsedeceğim.
İlk önce şunu söylemek istiyorum, yapmanız gereken ilk şey programların son başvuru tarihlerine bakmak. Bazı okullar 1 Aralık’ta son başvuruyu alırken bazısı Mart sonunda başvuruyu kapatabiliyor. Aralık’ta bitenler için belge toplamak ve başvurmak için az zamanınız var demektir. O yüzden sıkışmamak için Ağustos – Eylül gibi başvuracağınız yerleri kesinleştirin.
Nasıl başvuracağım?
Bazı okulların kendi başvuru siteleri var, bazılarına ise ortak bir sistemden başvuruluyor. Mesala İsveç ve Hollanda için ortak sistemden başvurduğunuz okul ve programı seçerken, Kanada’da her programın kendi graduate applications sayfasında “apply” butonu var, ona basınca direk programın başvuru formuna yönlendiriyor. Almanya’da ise bazı okullar ortak sistemle başvuru alırken, bazılarına kendi sitelerinden başvuruluyor. İsveç’te bu sistem universityadmissions.se, Hollanda’da studielink, Almanya’da uni-assist.
İster sistemden başvurun, ister okuldan, ilk önce o sistem her ne ise oraya üye olmanız gerekiyor. Üye olduktan sonra yavaş yavaş doldurmanız gereken şeyler ve profil bölümü var. Profilinize önceden eğitim almış olduğunuz kurumları ekliyorsunuz, hangi üniversiteden hangi bölümden mezunsunuz, nüfus bilgileri (vatandaşlık bilgisi vb) ve eğitim ücretliyse bu ücreti ödeyip ödememeniz gerektiğini belirtiyorsunuz. Çünkü Avrupa Birliği, İsviçre ve başvurduğunuz ülkenin kendi vatandaşlarının ödemesi gereken ücretle international (yani siz) öğrencilerin ödemesi gereken ücret aynı değil (üçüncü sınıf ülke vatandaşıyken biz…….).
Başvuru belgeleri neler?
Düşündüğüm okul ve programların başvuru şartları nedir, ne değildir diye görmek için aklımda olan okulların internet sitelerine girip “graduate admissions” yani lisansüstü başvuru kabul şartlarına baktım ve çoğu programda ortak olarak istenen birkaç belge var.
1) CV
Bunların ilki CV. CV’nizin kısa ve yaptığınız işleri gösteren, düzgün bir şekilde olması güzel olur, gerçi ben CV’mi 1 sayfa olacak şekilde kısaltmaya çalıştım ve olmadı, 1,5 sayfa civarında kaldı. CV’nin uzun olmasıyla ilgili düşüncelerimi burada anlatmıştım.
2) Motivasyon mektubu
İkinci olarak kendinizi, neden bu bölümü seçtiğinizi, neden o okulda eğitim almanız gerektiğini anlatan, yani kısaca neden sizi kabul etmeleri gerektiğini anlattığınız bir “motivation letter” yazmanız gerekiyor. Buna bazı okullar maksimum 500, bazıları maksimum 1000 kelime sınır koyuyor. Benim motivasyon mektubum çift satır aralıklı 1000 kelimelik 2 sayfalık bir yazıydı ama bazı okullar bunu kabul etmeyince kırpıp 500 kelimelik bir hale getirdim, okulun koyduğu kurala göre bazılarına 500’lük, bazılarına 1000’lik olanı gönderiyorum.
“Motivasyon mektubu (SOP) nasıl yazılır” yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
3) Referanslar
Avrupa’daki çoğu okul 2 referans mektubu istiyor. Bu referans mektuplarını daha önce yanında staj yaptığınız kişilerden, bitirme projesi yaparken çalıştığınız hocadan ya da okulda sizi iyi tanıdığını düşündüğünüz profesörlerden alabilirsiniz. Bu mektuplarda hocalarınız sizin nasıl biri olduğunuzu, araştırma yeteneklerinizin nasıl olduğunu, başvurmak istediğiniz okullara nasıl katkınız olacağını anlatan yazılar oluyor.
Siz “bu kişi benim referansım” diye başvuru formuna hocanızın adını ve mailini girdiğinizde, hocanıza sistemden bir mail gidiyor ve kendisi referans yazısını sisteme giriyor – yani olayın sizinle hiçbir alakası yok. Hocanız ne yazmış, sizi övmüş mü gömmüş mü malesef göremiyorsunuz ve bence bu çok korkunç bir şey.
Ben okuldan iki hocama “master başvurularım ile ilgili yanınıza uğrayabilir miyim” diye mail attım. Nasıl gidip de “hıcım bını rıfırıns ılır mısınız” diyeceğim aşırı utanıyorum. Umarım olurlar <3 (Bu yazıyı paylaşana kadar ikisi de olumlu dönüş yaptı yaşasın)
4) Not belgeleriniz
Başvurduğunuz güne kadar almış olduğunuz dersler ve notları gösteren transkript belgesi de istenen temel şeylerden biri. Eğer not sisteminiz başvurduğunuz yerin sisteminden farklıysa, okulunuzun not sistemini açıklayan bir yazı/çizelge eklemeniz gerekiyor. Çoğu okulun istediği minimum bir not ortalaması var. Benimki bazı okullarınkine yetiyor, bazılarına ise yetmiyor ama yine de başvuracağım. Yetenlerde de gerçekten yeterli olmasını umuyorum, üniversite sınavında 180 almanın üniversiteye yerleşmek için yetmemesi gibi bir durum olmazsa güzel olur tabi.
Eğer Erasmus’la başka bir okula gittiyseniz ya da yazın başka bir okuldan ders aldıysanız, bu okullardan da o dönemlere ait transkript alıp kendinizinkinin yanına eklemeniz gerekiyor.
5) Yabancı dil belgesi
Gideceğiniz yerin eğitim dili İngilizce’yse, dilinizin belli bir seviyede olduğunu gösteren TOEFL ya da IELTS belgesi istiyorlar (TOEFL’dan 90, IELTS’ten 6,5 almanız çoğu okulun başvuru şartında yazılı). Ama eğer okulunuzdaki eğitim diliniz İngilizce ise, bölümü İngilizce okuduğunuza dair belge gösterirseniz bazı okullar için bu sınavlara girmenize gerek kalmıyor. Ben bu belgeyi öğrenci işlerinden istedim, bir güne hazırladılar. Almanya ve Kanada’da bazı okullar İngilizce alınan eğitim için sınav istemezken, İsveç özellikle “1 yıllık hazırlık eğitimi bizim için yeterli değil” deyip sınav istiyor.
6) Akademik temel
Okullar belgelerin dışında bazı önemli şeyler de bakıyorlar, mesala başvurduğunuz alandaki teorik ve laboratuvar bilginiz. Okuldan bazı dersleri almış olmanızı bekliyorlar (mesala neuroscience için moleküler biyoloji, fizyoloji ve neuroscience). İsveç’teki bayıldığım “neurochemistry and molecular biology” programı belli bir sayıda kimya, biyoloji ve fizyoloji dersi almış olmamı istiyor. Hollanda’daki neuroscience programı konuyla alakalı bir bitirme tezi yazmış olmamı istiyor ki yazmadım. Ya da bazı programlar, lisansta o konuyla alakalı belli bir kredide lab dersi almış olmanızı bekliyor, mesala insan genetiğine başvuruyorsanız 15 kredilik lab tecrübeniz olmalı gibi.
7) Diploma
En olmazsa olmaz belgeyi sona yazdım 🙂 Eğer başvurduğunuz anda diplomanız yoksa bu sorun değil, okuldaki danışmanınızdan alacağınız “bu öğrenci son sınıftadır, şu tarihte mezun olması bekleniyor” belgesi ve bunun öğrenci işlerinden onaylanmış hali yeterli oluyor. Eğer programa kabul alırsanız, mezun olduktan sonra diplomanızı da sisteme girmeniz gerekiyor.
Ayrıca lise diploma fotokopisi de isteniyor, benimki nerede haberim bile yok. Umarım bulabilirim……..
8) Başvuru ücreti
Ve gelelim işin en can yakıcı kısmına. Her okulun kendine özel bir başvuru ücreti var, bu ücreti ödemeden başvurunuz işleme alınmıyor. Üzülerek söylüyorum ki bu miktar az değil ve sadece başvurunuzun değerlendirilmesi için bu parayı ödüyorsunuz. Ayrıca kabul alamazsanız parayı geri alamıyorsunuz, birden fazla okula başvuracağınızı düşünürseniz aslında birsürü para yatırıyorsunuz bu işe.
Kanada’daki okul benden sadece başvuru için 120 dolar istiyor (gözler yaşlı), İsveç’teki 90 euro. Almanya’da ise şükür durum biraz daha iyi. Sisteme üye olmak 70 euro, ilk başvurunuz 50, sonraki her başvuru 30 euro (yeeey).
Peki bu başvuruları nasıl değerlendiriyorlar? Eğer kontenjandan çok daha fazla kabul edilecek aday olursa, Hollanda’daki bir okulun sitesinde gördüğüm bilgiye göre adayları şu özelliklere bakarak eliyorlarmış: öğrenim aldığı programın uygunluğu, not ortalaması, lisanstaki derslerinin gelişmesi, bitirme tezinin konusu ve adayların motivasyonları.
Onun dışında her okul, başvuran kişinin okulundan daha önceki senelerde gelen öğrenci var mı diye bakıyormuş. Yani atıyorum bizim okuldan X okuluna her sene birileri gidiyorsa, bizim öğrencileri/okulu tanıdıklarından bu sene de alma olasılıkları artıyormuş.
Bir sonraki yazıda motivasyon mektubumu yazarken nelere dikkat ettiğimi, nelerden bahsettiğimi anlatacağım. Görüşmek üzere <3
Yüksek Lisans Hazırlığı 3 – Statement of Purpose (SOP) Yazımı
Yüksek Lisans Hazırlığı 1 – Nereden Başlayacağım?