Bütün bir yıl çalıştınız ve üniversiteye yerleşmeyi başardınız, bravoo!! Ama şimdi de hazırlık ve İngilizce problemi ortaya çıktı. Hazırlık okumak gerekli mi, yoksa direk bölüme mi başlanmalı? Ya da ikisinin arası, bir dönem hazırlık okuyup sonra “irregular” bir öğrenci olarak mı bölüme başlamak daha iyi?
Hazırlık okumak
Ben de herkes gibi çok yoğun bir sınav senesi geçirmiştim. Bu yüzden hazırlığı atlayıp bölüme başlamayı hiç düşünmedim. Zaten koca bir sene yarış atı gibi çalışmışım, sonra yok tercih dönemi yok istediğim yer olacak mı derken kafam yorgun, bedenim yorgun, dedim ben bir sene biraz bi dinlenmek istiyorum. Ben lisede de hazırlık okumuştum, İngilizce’m iyiydi, o yüzden hazırlık senesinin beni çok zorlamayacağını düşünüyordum. Hem ondan sonraki 4 sene boyunca yeterince çalışacaktım, hazırlık okumak mükemmel bir fikir olarak göründü gözüme.
Okulda aldığım eğitim açısından gerçekten de çok rahat ettiğim bir dönem oldu hazırlık. Ben bizim okuldaki 4 seviyeden en iyisindeydim ve gramer dersi görmek yerine metin okuma, dinleme yapıp sorular cevaplama ve yazı yazma derslerimiz vardı. Bir de küçük bir beş dakikalık sunum yapmıştık. Haftada 4 gün sabahtan dersim vardı, cumalarım boştu. Böyle bir hazırlık eğitimi aldım ve ne yalan söyliyim koca bir yılın koşuşturmasından sonra ilaç gibi geldi.
Boğaziçi’nin hazırlık kampüsü Kilyos’ta, burası aynı zamanda şehir dışından okulu kazanıp yurtta kalmak isteyen bütün öğrencilerin yurdunun olduğu yer. Yani eğer Boğaziçi’ne şehir dışından geliyorsanız ve hazırlık okuyup yurtta kalacaksanız, 1 yıl Kilyos’tasınız demektir. Bunun hem artıları hem eksileri var. Kilyos kampüsüne buradan göz atabilirsiniz.
Çok büyük bir artısı, sınavdan çıkıp ipini koparan bütün öğrencilerin buluşma yeri Kilyos. Her akşam partiler, içmeceler, yepyeni insanlarla tanışıp kaynaşma imkanı, hepsi burada. Yaza doğru da okulumuz denize sıfır olduğu için istediğiniz kadar denize girebilirsiniz. Tişörtün içinde bikiniyle derse gidip çıkışta on adım yürüyüp sahilde güneşlendiğinizi hayal edin – mükemmel değil mi?

Ama ben yaza kadar dayanamadım. Şöyle bir sıkıntım vardı, lisedeki hazırlık sayesinde dilim iyi olunca ben derslerden çok sıkılmaya başladım. Oku, dinle, yaz, oku, dinle, yaz döngüsüne girince hep bildiğim şeyleri tekrar yapıyormuşum gibi geliyordu. Gramer görmediğimiz için de yeni bir şeyler öğrendiğimi hissedemedim ve vakit kaybetmemek için ocak ayındaki hazırlık atlama sınavına girip ikinci dönem bölüme başladım.
Sizin okulunuzda hazırlık eğitimi alma şansınız varsa ben hazırlık okumanızı öneriyorum. Hem benim dediğim gibi dinlenmiş olursunuz, hem de İngilizce’nizi yeterli bulmuyorsanız geliştirmek için daha iyi bir fırsat olamaz. Sakın yıl kaybı gibi düşünmeyin, bölüme direk başlayıp da dinlenemediğiniz için derslerden kalıp okulunuzun uzamasından çok daha iyidir bence hazırlık eğitimi almak.
Yarım dönem hazırlık okuyup irregular olmak
Benim yaptığım gibi hazırlığı ocakta geçmek ise hem artıları hem eksileri olan bir durum. Önce artılarından bahsedeyim.
- Bizim bölümde sadece Bio101 giriş dersi diğer derslerin önkoşulu, onun dışındaki çoğu dersi istediğin sıra ile alabiliyorsunuz. İkinci sınıftaki genetik dersi almadan üçüncü sınıftaki biyokimya dersini almanızda teorik olarak hiçbir sıkıntı yok.
- Irregular öğrenciler ders programlarını tamamen kendileri yapıyor, alacaklar derslere kendileri karar veriyor (bu da esnek ders programı demek) ve danışmanlar bu konuda daha esnek oluyor. Normal öğrencilerin ise ilk sene programları hazır geliyor ve genelde oradaki zorunlu matematik, fizik gibi derslerin dışına çıkmaları istenmiyor.
- Bölümden birsürü dönemden tanıdığın insanlar oluyor. Programında hem 2, hem 3. sınıf dersleri olabiliyor ve öyle olunca da bölümdeki herkesle tanışabiliyorsun.
Ben okurken fark edemedim ama irregularlığın eksileri bence daha fazla.
- Düzgün bir dönemin-arkadaş çevren olamıyor çünkü herkes birbirini ilk dönemden tanıyor oluyor ve sen derslere katılmaya ikinci dönem başlıyorsun, sonradan gelen olmak her zaman zordur.
- Ben aynı anda hem 2, hem 3 hem de 4. sınıftan ders aldım ve bütün dönemleri aynı anda görüyordum ama hiç çok yakın olduğum bir grup yoktu çünkü hepsiyle az az vakit geçiriyordum.
- Ders seçimi olarak şöyle bir eksisi var, mesala biyokimya dersi 3. sınıfta eylül döneminde ve şubat döneminde 2 part olarak alınıyor. Sen 3.sınıfa şubatta başlayacaksın, biyokimya alman gerek ama birinci part dersi şubatta açılmadığı için mecbur ikiyi alıyorsun. Böyle olunca temel olan birin konularını bilmeden ikiye atlamış oluyorsun ve inan bana konular oturmuyor. Bizim bölümde her şey birinin üzerine kümülatif olarak eklenerek gidiyor ve ben bu sorunu dersleri aldıkça çok fazla hissettim. Mezun olduğumda her şey oturdu ama ders aldığım dönemde çoğu şeyi bağdaştıramıyordum. Mesala kanser dersini 4. sınıf dersi olarak 3. sınıfta aldım ama o sırada henüz 3.sınıf dersim moleküler genetik almadığım için RNA’ların kanserdeki etkisini anlatan makaleleri anlayamıyordum. Bunun gibi birsürü şeyin eksik kaldığını düşünün.
- Erasmusa gideceksiniz diyelim, bizim bölümde genelde 3. sınıf bahar döneminde erasmusa gidilir. Eğer siz irregularsanız, almanız gereken ve sadece baharda açılan bir dersi erasmusta olduğunuz dönem alamayacaksınız, ta bir sene sonrasının baharına kalacak. Eğer bu alamadığınız ders başka derslerin ön koşulu ise, okulunuzun uzaması an meselesi.
Hazırlığı ocakta geçip şöyle bir şey de yapılabilir, kaydınızı 1 dönem dondurup yurt dışına dil okuluna gidebilirsiniz. Böylece gramer anlamında eksiğiniz varsa ilk dönem okulda öğrenip ikinci dönem yurt dışında pratik yapabilirsiniz, çok da güzel olur.
Hazırlığı atlayıp direk bölüme başlamak
Diyelim ki kafaya koydunuz, hazırlık okumak istemiyorsunuz ve sınavı geçip bölüme başladınız, tebrikler!! Geçen sene bölüme yerleşip hazırlık okumuş insanlarla aynı anda ders almaya başlayacağınız için arkadaş bulma konusunda sıkıntı yaşayacağınızı hiç sanmıyorum, ne mutlu size <3
Lisede hazırlık okumuş olabilirsiniz, yabancı dilde eğitim veren bir liseden mezunsunuzdur ya da yalnızca diliniz iyidir, dersleri anlama konusunda sıkıntı çekmezsiniz bence. Belki ilk birkaç hafta sıkıntı olur, ama onu hepimiz yaşadık.
Eğer sınav senesinden çıkınca dinlenmek istemiyorsanız ya da belki mezuna kalmışsınızdır vakit kaybettiğinizi düşünüyorsunuzdur, eğer sınavı geçebiliyorsanız hazırlığı atlayıp direk bölüme başlamanızda hiçbir problem yok. Keyif sizin 🙂 Ama bir daha hayatınızda böyle boş bir vakit bulamayabilirsiniz, bunu da göz ardı etmeyin.